Autisme en aanverwante stoornissen

Onderstaande informatie zijn bevindingen en ervaringen voortgekomen uit het echte leven door therapeuten, ervaringsdeskundigen en ouder(s). Het heeft als doel om kennis te delen en een helpende hand te bieden.

Jongeren en volwassenen willen niet gezien worden als “stoornis” maar in eerste instantie als mens. Ze hebben een “stoornis” die het normaal functioneren  in de weg staan maar ze zijn het niet. Door de maatschappelijk conditionering van heden ten dagen is de invloed dermate dat sommige mensen die vallen onder bovengenoemde doelgroep zich gaan gedragen; leven naar de beperking en benadrukken de symptomen in hun gedrag en woordgebruik. Ze voldoen aan de kenmerken. Het duurt vaak een periode van herhaalde events of als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis dat iemand besluit om zich te laten onderzoeken. Het onderzoek heeft plaats gevonden en:

 

Je hebt de diagnose “autisme of ADHD” gekregen of iemand uit het gezin, wat nu?

Veel mensen melden of hebben gemengde gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of een opluchting als zij of hun kind wordt gediagnosticeerd. En hebben waarschijnlijk een hulpvraag hiervoor. Misschien voel je je wel volledig overweldigd. Je kan ook een opgelucht gevoel hebben door te weten dat de zorgen die u voor uw kind hebt niet ongegrond blijkt.

Wat het ook is dat je voelt, weet dat duizenden mensen en ouders deze gevoelens delen. Je bent niet alleen. Er is nóg altijd uitzicht op een toekomst. Tijdens mijn loopbaan en opleidingen heb ik geleerd dat er 2 basis manieren zijn van opvoeden: (Conditioneren)

1 Uw kind “autistisch” opvoeden; gekeken vanuit de maatschappij; veilig controleerbaar ontlastend voor de omgeving, geprogrammeerd leven, binnen kaders van de maatschappij.

2 Uw kind uit te dagen om het leven te ervaren; Samen met het kind, leer/levensfasen op te stellen en streven naar een haalbaar doel.

Een krachtig uitgangspunt om ter harte te nemen is:

De werkelijkheid is wat je tolereert !

 

Uit mijn ervaring en andere ervaringsdeskundigen heb ik geleerd dat jongeren en volwassenen niet gezien willen worden als  “stoornis” maar als kind of volwassenen. Ze hebben autisme maar ze zijn het niet en dat ouders niets liever willen dan dat hun kind liefdevol, veilig en zelfstandig zal opgroeien.

De 1 miljoen euro vraag is: Hoe doe je dat?

(Een tip van de sluier: Het begint bij U; Hoe U dingen definieert is hoe U ze behandelt en uitdraagt.)

Aan de rechterzijde bevinden zich informatieve opnames van ervaringsdeskundigen ter beeldvorming. (Aan deze opnames worden geen rechten ontleent.)